
آشنایی با چک صیادی
انواع چک
متخصصین، چک را یک سند تجاری تعریف میکنند. چک یک لغت و کلمهای فارسی و نوشتهای است که میتوان توسط آن پولی که در بانک دارید را برداشت کرده یا به شخص دیگری حواله کنید. چک درگذشتههای دور به نام حجت، برات، منشور، عهدنامه و قباله شناخته میشد. در ابتدا تصور میشد که چک یک کلمه انگلیسی است؛ اما مشخص شد که لغتی است که در شعرهای شاعرانی مانند فردوسی و معزی به همین معنای امروزی دیده شده است. در این مقاله در مورد چک صیادی توضیحاتی بیان میکنیم.
چک صیادی چیست؟
این چک نمونه جدیدی از چکها محسوب میشود که قوانین جدیدی برای صدور آن گذاشته شده است که در سامانه صیاد و در نظارت مستقیم بانک مرکزی برای افراد صادر میشود. چک صیادی دارای ویژگیهای خاصی است که موجب شده نسبت به دیگر چکهای موجود و قدیمی دارای ضمانت اجرایی و حتی امنیت بیشتری باشد.
این موضوع به این دلیل است که طبق قانون در زمان صدور چک باید بانکها برای عرضه چک به مشتریان خود از روش سامانه صدور صیاد که نزد بانک مرکزی است اقدام کنند. درگذشته احراز تقاضاکننده چک به عهده شعبههای بانکی بود و با راهاندازی این سامانه صدور چک باید از روش سامانه انجام شود و شعبههای بانکی دیگر اختیاری ندارند. احراز صلاحیت تقاضاکننده و نظارت بر روند صدور این دستهچکها در اختیار بانک مرکزی است.
تفاوت چک صیادی با چکهای قدیمی
نمونهای از امور بانکی از که دارای انواع مختلف با کاربردهای متنوع که موجب راهاندازی امور و کارهای بانکی افراد میشود. مهمترین تفاوتی که بین چکهای قدیمی با چک صیادی وجود دارد در اعتبار این چکها است. زیرا چکهای قدیمی دارای اعتبار زیادی نبوده و هر فردی اگر چک برگشتی در سابقه بانکی خود داشت در صورت آشنابودن با مسئول شعبه بانکی میتوانست دوباره بهراحتی دستهچک دریافت کند و میتوانست دوباره هر مبلغ و تعداد چک بلامحل صادر کند.
در چکهای صیادی اگر این مسئله به وجود بیاید باید فرد حداقل حساب بانکی خود دو سال کارکرد بالایی داشته باشد. البته بانک در صادرکردن دستهچک نقشی ندارد و میتواند بهعنوان یک واسطه درخواست دستهچک را در سامانه صیاد ثبت کند. اگر فردی چک برگشتی داشته باشد تا زمانی که نتوانسته از سابقه خود رفع سوءاثر کند، نمیتواند تقاضای چک صیادی کند.
مزایای استفاده از چک صیادی
استفادهکردن از این چکها میتواند مزایای زیادی داشته باشد که در این مطلب به چند نمونه از آنها اشاره میکنیم. این مزایا شامل موارد زیر میشوند:
- هر برگ این چکها شناسه صیاد کد ۱۶ رقمی داده میشود و شامل اطلاعات اعتبار صاحب حساب است.
- در این نوع چک شعبههای بانکی دیگر نقشی ندارند و همین موجب میشود از زدوبند افراد با روسای بانکی جلوگیری شود.
- سامانه صیاد سقف مبلغ چک را تعیین میکند تا از صدور چک با مبلغهایی که از توان مالی صادرکننده خارج است، جلوگیری کند.
- در این نوع چک میتوان در همه بانکهای کشور بدون توجه به بانک صادرکننده آن را نقد کرد.
- از لحاظ ظاهری دارای ویژگیهای یکسانی هستند و فقط در لوگوی بانک تفاوت دارند.
- چک صیادی دارای امنیت زیادی است و نمیتوان آرم و نوع کاغذ آن را جعل کرد.
- در این روش میتوان اعتبار حساب صادرکننده چک را استعلام کرد تا آمار چک برگشتی پایین بیاید.
- در این روش چک را دروجهحامل صادر نمیکنند تا مورد سرقت رفتن آن نشود.
- چک سفید امضا در این روش حذف شده است تا از خطرات آن جلوگیری شود.
روشهای دسترسی به سامانه صیاد چگونه است؟
از راههای مختلفی میتوان با سامانه صیاد ارتباط برقرار کرد و با روشهای دریافت چک صیادی آشنا شد. در این مطلب به روشهای دسترسی به این سامانه را بیان میکنیم. این روشها عبارتاند از:
- ثبت _ از طریق اینترنت بانک باید چک صیاد استعلام و تایید شود.
- ثبت _ این نوع چک را از طریق برنامههای موبایلی میتوان تایید و استعلام گرفت سایت شاپرک باشد.
مهمترین کاربردی که شناسههای صیادی چک برای کاربران دارد این است که برای ثبت و استعلام در این سامانه از آن استفاده میکنند. زمان زیادی نیست که از اجرا و ارائه این دستهچکهای بنفش در ایران میگذرد.
کلام پایانی
چکهای صیادی از نوع جدیدترین چکها هستند که طبق قوانین چک معرفی شدهاند. از مشخصات اصلی آن رنگ بنفش این چکها است. چک صیادی در اوایل سال ۱۴۰۰ بر اساس اصلاح عملکرد صدور و تحویل چک در قانون چک از سال ۹۷ وصل شده است. از طرف بانک مرکزی ابلاغ شده که برای جلوگیری از انواع کلاهبرداری دررابطهبا نوشتن یا عقد کردن چک، چکهای بلامحل و… اجرا شده است.
0 دیدگاه