تکنیک ماتریس SWOT و کاربرد آن در کسب‌وکار
28
ژوئن

تکنیک ماتریس SWOT و کاربرد آن در کسب‌وکار

تکنیک‌های جدید کسب‌وکار

برای اینکه یک کسب‌وکار موفقی را راه‌اندازی کنید، باید به طور منظم فعالیت‌ها و فرایندهای کاری خود را تجزیه‌وتحلیل کنید و اطمینان حاصل کنید که کارها طبق اصول و قاعده پیش می‌رود. روش‌ها و تکنیک‌های زیادی برای ارزیابی‌کردن فرایندهای شرکت‌ها وجود دارد. اما از کاربردی‌ترین و مؤثرترین روش‌های تجزیه‌وتحلیل روش و تکنیک ماتریس SWOT است.

تکنیک ماتریس چیست؟

هر کسب‌وکار برای اینکه به هدف‌های مشخص شده خود برسد در کنار آگاهی از توانایی‌ها و منابع خود باید از موقعیت بازار و شرایط هم درک کاملی داشته باشد. تکنیک ماتریس SWOT جدولی برای بررسی موقعیت‌های یک شرکت و برای توسعه‌دادن برنامه‌ریزی استراتژیک استفاده می‌شود.

این تکنیک پتانسیل خارجی و داخلی شرکت‌ها را بررسی می‌کند و کمک می‌کند تا شرکت‌ها آگاهانه بتوانند نقاط قوت و ضعف خود را بشناسند. با کمک ماتریس توان به‌راحتی از افکار قدیمی عبور کرده و یک کسب‌وکار واقعی را آغاز کرد و به سمت هدف پیش رفت. شرکت‌ها باید با استفاده از تکنیک ماتریس در کنار روش‌های خود به‌عنوان یک راهنمای کسب‌وکار بهره ببرند.

ماتریس و تحلیل SWOT

تجزیه‌وتحلیل کردن SWOT در زمان مدیریت بحران و برنامه‌ریزی قبل از آن می‌تواند روشی پیشگیرانه ارائه دهد. کاربردهای تکنیک ماتریس SWOT و قانون آن شامل موارد زیر است:

ایجاد استراتژی

برای این که یک تجزیه‌وتحلیل استراتژی محور را اجرا کنید نیاز به مراحلی مانند شناسایی عامل‌های خارجی و داخلی توسط ماتریس و انتخاب و بررسی مهم‌ترین نکات و شناسایی رابطه بین آنها هستید. به طور مثال رابطه قوی بین نقاط قوت و فرصت‌ها یعنی اینکه شرکت شرایط خوبی را دارا است و تعامل قوی بین نقطه‌ضعف و تهدیدها هم یک هشدار برای استفاده از روش‌های تجزیه‌وتحلیل دفاعی محسوب می‌شود.

ویرایش استراتژی برای تطابق و تبدیل

از کاربردهای سوات، تبدیل و تطبیق به شمار می‌رود و افراد می‌توانند از روش تطبیق‌دادن فرصت‌ها با نقاط قوت مزیت‌های رقابتی را بیشتر کنند. کاربرد ماتریس SWOT تبدیل‌کردن نقاط ضعف و تهدیدها به فرصت‌ها و نقاط قوت است که اگر قابل‌تغییر نیستند آنها را کمتر کرده یا کنار می‌گذارند.

بازاریابی

بیشتر بازاریابان رقبای خود را بررسی می‌کنند و مشخصات کامل آنها را در بازار شناسایی می‌کنند و توسط SWOT آن را تجزیه‌وتحلیل می‌نمایند و بر نقطه‌ضعف‌ها و نقطه قوت آن‌ها تمرکز می‌کنند. این بازاریابان معمولا موقعیت‌های رقابتی، ساختار هزینه، تمایز محصولات، شایستگی‌ها و … رقبا را ارزیابی می‌کنند. زیرا برای سرمایه‌گذاری جمع‌کردن این اطلاعات امری لازم است و حتی گاهی افراد برای بررسی و اطلاع از فرایند بازار و کسب‌وکار از تحلیل و سوات استفاده می‌کنند.

دلیل نیاز کسب‌وکار به ماتریس

دلیل نیاز کسب‌وکار به ماتریس

با ایجادکردن تکنیک ماتریس SWOT به‌صورت کامل برای عملکرد کسب‌وکار شما دیدگاه‌هایی را ارائه می‌دهد. مدیران و حتی کارکنان در بین کارهای زیاد روزانه دچار سردرگمی می‌شوند که تکنیک ماتریس SWOT درک وسیعی از موقعیت و کسب‌وکار در بخش تخصصی را به آنها ارائه می‌دهد. با این تکنیک می‌توان کارهای زیادی را اجرا کرد و فقط نمایشی از دورنمای شرکت نیست.

از این تکنیک برای بررسی نقاط ضعف و قوت کمپین‌های تبلیغاتی، تصمیم در شرکت‌کردن یا نکردن در هر نمایشگاه تجاری و پروژه‌های محتوایی استفاده می‌شود. این تکنیک در طراحی نقشه راه و جدول زمانی برای پیداکردن راه‌حل‌های مناسب یاری می‌رساند و حتی در برنامه‌ریزی بودجه و نیازهای استخدامی و دیگر برنامه‌های استراتژیک بلندمدت نقش مهمی دارد.

کارها در تکنیک ماتریس به چند دسته تقسیم می‌شود

مدیریت زمان به معنی این نیست که همه کارها را باید انجام داد؛ بلکه باید بدانیم ابتدا یا در همان ساعت به چه‌کارهایی باید رسیدگی کرد. از لحاظ انجام کارها به 4 دسته تقسیم می‌شود. این 4 دسته عبارت‌اند از:

  • کارهای مهم وفوری باید در همان لحظه انجام گیرد.
  • کارهای غیرمهم وفوری که باید به دیگران واگذار کرد.
  • فعالیت‌هایی که فوری نیستند را باید برای آن‌ها برنامه‌ریزی کرد تا در اولین فرصت انجام شود.
  • کارهای غیرضروری که باید به‌طورکلی از لیست حذف شوند.

کلام آخر

استفاده و ایجاد تکنیک ماتریس SWOT یک تکنیک قوی برای بررسی کسب‌وکارها و پروژه‌های کاری است. از این تکنیک برای کارهای کوچک با دارابودن دو کارمند و کسب‌وکارهای بزرگ که بیشتر از ۵۰۰ کارمند دارد هم کاربرد دارد.