سیستم ERP چیست و چه کاربردی دارد؟
29
مه

سیستم ERP چیست و چه کاربردی دارد؟

سامانه برنامه‌ریزی

زمانی که شرکت و اداره‌ها بزرگ‌تر می‌شوند، عملیات و فعالیت‌های کاری آنها هم پیچیده‌تر و بیشتر می‌شود. برای این که انجام فرایندهای دقیق توسط روش‌های سنتی، سخت و زمان‌بر بوده و شاید نتیجه‌ای که به دست می‌آمد به‌اندازه‌ای مطلوب و قابل‌استناد و اطمینان نبود. در این شرایط با به‌کارگیری یک سیستم ERP برای اتوماتیک کردن فعالیت‌ها و فرایندهای سازمان و یکپارچه کردن کارها از اهمیت زیادی برخوردار است.

سیستم ERP چیست؟

یک سامانه و سیستم برنامه‌ریزی منبع سازمان‌ها است که این منبع می‌تواند سرمایه، مواد اولیه، نیروی انسانی، دارایی و هر چیزی که در اختیار سازمان است باشد. این سیستم ERP به پایگاه‌داده اشتراکی استوار بوده و پایگاه‌داده یک مجموعه کامل از اطلاعات است که هر نوع شغل و کسب‌وکاری برای اینکه بتواند فرایندهای اساسی مالی، کالاها، سفارش‌ها، تولید و حتی منابع انسانی خود را مدیریت کند به آن نیاز دارد. توسط این داده‌ها سیستم ERP ماژول‌های متنوعی را ایجاد می‌کند. 

از همین روش موجب یکپارچه شدن گردش کاری سازمان و خودکار شدن آن می‌شود و حتی عملیات ها را پیگیری و آنها را تحلیل می‌کند و موجب می‌شود کارها و تصمیم‌گیری‌ها در سازمان به روش هوشمندانه و سریع‌تر انجام شود. در کل می‌توان گفت ERP یک راه‌حل نرم‌افزاری است که تمامی فرایندهای بخش‌های مختلف سازمان‌ها را در یک سیستم نرم‌افزاری به‌صورت یکپارچه تعریف و ایجاد می‌کند.

ویژگی عمومی نرم‌افزار ERP

این نرم‌افزار دارای ساختاری ماژولار است که موجب می‌شود کسب‌وکارها بتوانند فعالیت خود را با ماژول‌های کلیدی و مهم آغاز کنند. با بیشترشدن آمادگی سعی در توسعه عملکردهای خودکرده و تلاش می‌کنند از ماژول‌های ویژه و مخصوص که طبق مشخصات صنعت و نیاز کسب‌وکار خود است را به سیستم‌های خود اضافه نمایند. این سیستم ERP دارای یک پایگاه‌داده اصلی است و ابزارها و خصوصیت‌های مختلفی برای مدیریت مالی، کنترل زنجیره تامین حسابداری و تدارکات دارد.

برای مدیریت‌کردن این ابزارها فقط به این موارد فوق محدود نیست و می‌تواند سیستم‌های هوشمندانه و بیشتری را برای برنامه‌ریزی و جایگزین در مدیریت منابع انسانی، زمینه تجارت الکترونیک و خدمات کسب‌وکارها ارائه کند. این سیستم دارای توانایی‌هایی برای تحلیل‌کردن هوش تجاری، یکپارچه‌سازی، تحلیل کسب‌وکار و گردش کارها دارد و راهکارهای ساده‌تری برای کنترل راحت در اختیار مدیران می‌گذارد.

ویژگی عمومی نرم‌افزار ERPانواع نرم‌افزارهای یکپارچه ERP

با پیشرفت و تغییر در تکنولوژی‌ها دنیا، سیستم و نرم‌افزارها هم در حال تغییرات زیادی هستند و از مهم‌ترین تغییرات در نرم‌افزارهای حسابداری و مالی، تنوع بیشتر در پیاده‌سازی این نرم‌افزارها است. این سیستم‌ها با دارابودن پایگاه داده‌ای برای ذخیره داده‌های شرکت، مدیران را مورد بررسی قرار می‌دهد و محصولات سودآور را شناسایی و در بهترشدن نقدینگی و خدمات کسب‌وکار و پیش‌بینی تقاضای مشتریان کمک می‌کند. این نرم‌افزارها در زمینه اجرا به انواع مختلف تقسیم می‌شوند. انواع مختلف نرم‌افزارها در روش اجرایی شامل موارد زیر می‌شوند:

نرم‌افزار یکپارچه ابری

سیستم برنامه‌ریزی منابع سازمان در فضای ابری توسط محاسبات ابری اجرا می‌شود و حتی نگهداری و تعمیر سیستم هم توسط ارائه‌کنندگان نرم‌افزارها صورت می‌گیرد و مخاطب وظیفه برای اجرای نرم‌افزار و سخت‌افزار ندارد و فقط می‌تواند نرم‌افزاری در بستر ابر طبق نیاز خود از انواع فضاهای ابری خصوصی و عمومی انتخاب کند.

نرم‌افزار یکپارچه ویندوزی

این نرم‌افزار مدل سنتی بوده که معمولا کنترل همه چیز از نصب تا نگهداری به عهده کاربر است. این سیستم ERP ویندوزی روی سیستم‌های موردنظر نصب می‌شود و دسترسی پیداکردن به اطلاعات و محیط فقط از طریق همین سیستم‌ها ممکن است.

نرم‌افزار یکپارچه ترکیبی

در این نوع سیستم قسمتی از نرم‌افزار و ماژول‌ها تحت ویندوز قرار دارد و دیگر امکانات نسبت به کسب‌وکار و نیازهای آنها از فضا و یا راهکار ابری استفاده می‌کنند. نرم‌افزارهای پیشرفته برای کسب‌وکارها دارای مزایای زیادی است که به طور مستقیم و غیرمستقیم در صرفه‌جویی‌کردن بودجه، فرصت افزایش درآمد و بهبود و کارایی کسب‌وکارها اثر می‌گذارد.

کلام آخر

با رشد فناوری اطلاعات بیشتر کسب‌وکارها برای حل‌کردن مشکلات سیستم خود از سیستم ERP استفاده می‌کنند. یک راهکار مفید و موثر بوده و نرم‌افزاری است که اطلاعات را یکپارچه‌سازی می‌کند و موجب می‌شود، سازمان در مواجه‌شدن با تغییرات توانمند شده و رقابت در حد بالایی انجام شود و افزایش پیدا کند. با نصب‌شدن این نرم‌افزار به رشد و تحول کسب‌وکارها کمک زیادی می‌شود.