
قرارداد یا وام مرابحه چیست؟
انواع قراردادهای اسلامی
از عقود اسلامی مانند مضاربه، مساقات و… که وجود دارد، یکی از مهمترین عقود اسلامی قرارداد یا عقد مرابحه است که استفاده گسترده از آن میشود. بانک برای تامین امور مالی بعضی از نهادهای تولیدکننده و تامین هزینه و سرمایه گردش در واحدهای صنعت، کشاورزی و… و حمایت از بازار سرمایه مورداستفاده قرار میدهد. امروزه عقد قرارداد یا وام مرابحه توسط بانکها یا شخص برای پرداختکارت اعتباری و وام مورداستفاده زیادی قرار میگیرد که برای ضرر نکردن و اطلاعات بیشتر با این قرارداد آشنا میشویم.
قرارداد یا وام های مرابحه یعنی چه؟
قرارداد مرابحه یکی از ابزار و قراردادهای مالی اسلامی است که در تامین امور مالی مورداستفاده قرار میگیرد. این تامین مالی برای فعالیتهای تولیدی و سرمایه در گردش به کار میرود. از کاربردهای دیگر این قرارداد حمایت از بازار سرمایه و منتشرکردن اوراق صکوک است. مثلا از وام مرابحه در زمینه پیشرفت و رشد صنایع کوچک و بزرگ استفاده میشود. البته برای هدفهای مشخص دیگری هم میتواند کمک بسیار خوبی باشد. این وامهای عرضه شده از طرف بانک بهصورت نقد پرداخت میشود؛ اما در مرابحه معمولا محور اصلی کالا بوده و کاربردهای آن بیشتر در تجارت و کسبوکار است. از دیگر کاربردهای این وام این است که میتوان برای خرید مسکن و زمین از آن استفاده کرد.
نحوه تنظیم قرارداد یا وام مرابحه به چه صورت است؟
از مهمترین عقد قراردادهایی است که در بانکها به تکرار و زیاد مورداستفاده قرار میگیرد. افرادی که میخواهند عقد قرارداد مرابحه را تنظیم کنند ممکن است اطلاعات کافی نداشته باشند که نحوه تنظیم آن
را توضیح میدهیم. مراحل عقد قرارداد شامل موارد زیر میشود:
- در ابتدای قرارداد باید طرفین قرارداد مشخص و تعیین شوند و تمامی اطلاعات هویتی و سکونتی آنها مشخص شود.
- در متن قرارداد مرابحه موضوع قرارداد که فروش اموال یا ارائه خدمات است را کامل باید ذکر کرد که در معامله نقش مهمی دارد.
- زمان تنظیم قرارداد یا وام مرابحه کل پول فروش معامله باید به تقاضاکننده اعلام شود و سودی که از آن کسب میشود و حتی طرز پرداخت ثمن معامله باید به شکل روشنی ذکر شود.
- زمان تنظیم قرارداد مدتزمان این قرارداد و دیگر شرایطی که طرفین دارند باید ذکر شود و در صورت نیاز برای حق فسخ قرارداد یا اسقاط فسخ باید مورد تایید طرفین قرار بگیرد.
- دیگر شرایط موردنظر هر دو طرف قرارداد مرابحه مانند خسارت تاخیرتادیه، بحثها تضمین قرارداد و دیگر مسائل باید در زیر قرارداد قید شود و بعد توسط طرفین قرارداد امضا شود و مدارک لازم برای تنظیم قرارداد را ارائه کنند.
تفاوت فروش اقساطی یا وام مرابحه در چیست؟
زمانی که فروش بهصورت اقساطی است، هزینه کالای خریداری شده در مدتهای معین و اقساطی مشخص و قابلپرداخت است. در روش اقساطی هزینه پرداخت از روش نقدی بیشتر بوده؛ اما در وام مرابحه فروشنده کالا قیمت خرید کالا را به شخص خریدار اطلاع میدهد و فرد خریدار میداند که بانک چرا و چه مقدار به قیمت کالای موردنظر اضافه کرده است. البته میتوان از روش عقد مرابحه خریدهای نقدی هم انجام داد.
نحوه پرداخت وام مرابحه به چه روشی است؟
در زمان گرفتن وام نحوه پرداخت و اندازه سود بانکی که برای این وام تعیین میشود، به نوع قرارداد و بانکی که از آن وامگرفته شده بستگی دارد. بیشتر بانکها درصد سود وام خود را بین ۱۵ تا ۲۰ درصد در نظر میگیرند. البته بعضی از بانکهای خصوصی این مقدار را بیست درصد بیشتر از دیگر بانکها معین میکنند و در مقابل ویژگیهای دیگری به این وام میافزایند.
از مشکلاتی که برای فرد دریافتکننده وام مرابحه ایجاد میشود انتخاب بانکهای ارائهکننده این وامها است. البته میتوان با مشاوره گرفتن از افراد متخصص و بررسی بانکها انتخابی درست و اصولی داشته باشند.
کلام پایانی
وام مرابحه بانکی معمولا وامی است که از عقد مرابحه نشات میگیرد و با عقد قرارداد بین بانک و مشتری، بانکها محصولات یا کالای موردنیاز مشتریان را آماده کرده و هزینههای جانبی و مقداری سود به آن اضافه میکنند و کمکم پول وام را بهصورت قسطی از مشتری دریافت میکند.
0 دیدگاه