
کاربرد دیتابیس چیست؟
اطلاعات سازمانیافته
دنیای امروز به عصر اطلاعات نیز معروف است و هر روز حجم زیادی از اطلاعات روی بسترهای متنوع در حال انتشار و جابهجایی است. هر کدام نسبت به تناسب و پلتفرمی که برای انتشار در آن قرار دارد، در یک فضای خاصی ذخیره میشود. این فضاها که برای ذخیرهکردن اطلاعات مورداستفاده قرار میگیرند را پایگاههای داده یا دیتابیس (data base) میگویند.
دیتابیس چیست؟
به یک مجموعه منظم و سازمانیافته از اطلاعات گویند که ذخیره شده است تا بتوان بهسادگی به آنها دسترسی داشت و آنها را بازیابی کرده با مدیریت درست بهروزرسانی کرد. دیتابیس همان فضایی است که بیشتر دادهها در آنها ذخیره میشود و تقریبا شبیه به یک کتابخانه است که دارای موضوعها و ژانرهای متنوعی است. در چند سال اخیر به دلیل پدیدآمدن اینترنت و حجم زیاد اطلاعات، ذخیرهسازی و احتیاج بهسرعت بالا موجب شده پایگاههای خودکار و یا ابری هم به وجود بیایند و دوره جدیدی آغاز شود.
انواع پایگاههای داده
به دلیل کاربرد پایگاهداده در بیشتر زمینهها مدلهای مختلفی از این نوع پایگاهداده ظهور کرده است که در بین آنها دیتابیسهای ابری محبوبیت بیشتری پیدا کردهاند. انواع پایگاههای داده شامل موارد زیر میشوند:
دیتابیس توزیع شده
این مدل از قسمتهایی از پایگاههای داده در محلهای فیزیکی زیاد و جداگانه ذخیره میشود. در این نوع از پایگاههای داده برای پردازشکردن اطلاعات به روش پراکنده در قسمتهای مختلف شبکه انجام میگیرد.
رابطهای
از نوع رایجترین پایگاهداده محسوب میشود و دادهها را در یک جدول مرتب و سازمانیافته طبقهبندی میکنند.
دیتابیس Cloud
این پایگاهداده نسل جدید از مدلهای دیتابیس به شمار میآید و در فضای ابری مشغول است که برای دسترسی پیداکردن به اطلاعات آن به روش آنلاین و بدون محدودیت امکان دارد.
دیتابیس NosoL
این پایگاهدادهها روش ذخیرهسازی و بازیابیکردن اطلاعات را نسبت به دیگر مدلها متفاوت انجام میدهد و میتواند از زبانهای شبیه به SQL پشتیبانی کند.
مزایای دیتابیس چیست؟
این پایگاههای داده ذخیرهسازی شده مزایای زیادی برای کاربر و حتی سیستمها دارد. از مهمترین آنها به این موارد اشاره میکنیم:
ذخیره دادههای تکراری را کاهش میدهد
اگر فردی از این پایگاههای داده استفاده نکند ممکن است اطلاعات را به تکرار ذخیره کند و افزونگی دادهها رخ بدهد. این کار موجب میشود، فضاهای ذخیرهسازی پر شده و اگر فرایند تغییری روی یک بخش انجام شود، بقیه اطلاعات شبیه به آن تغییری نمیکند. این موجب بروز مشکلاتی میشود و باید از ذخیره اطلاعات تکراری جلوگیری کرد تا بتوان روی آنها تغییراتی اعمال کرد.
راحتی انتقال اطلاعات دیتابیس
اگر نیاز بود که این دادههای ذخیره شده جابهجا شوند باید تغییراتی روی آنها انجام شود که این کار بهسادگی در پایگاهدادهها انجام میشود.
اشتراکگذاری دادهها در بین کاربران
در این پایگاهداده امکان اینکه آنها را با دیگران به اشتراک بگذارید وجود دارد و توسط مجوزهایی دسترسی که هر فرد دارد قابلانجام است.
حفظ امنیت بهتر دادهها در دیتابیس
افراد میتوانند در دیتابیس برای مخاطبین و کاربران یکمیزان دسترسی معینی را تعیین کنند. افرادی که عضو این گروه نیستند را میتوان از دسترسی پیداکردن به پایگاهدادهها حذف کرد که به امنیت دادهها هم کمک میکند.
کمک به تصمیمگیری
پایگاهداده معمولا اطلاعات را بر اساس قانون و قاعده ذخیره میکند تا کار بررسی آن راحتتر انجام شود. پس با کمک دیتابیس بهراحتی میتوان اطلاعات را ارزیابی کرده و زمان تصمیمگیری از این نتیجه استفاده کرد.
کاربرد پایگاهداده یا دیتابیس
دیتابیس بهطورکلی در تکنولوژی و فناوریهای جدید اطلاعات دارای کاربردهای زیادی است که به چند نمونه از آن اشاره میکنیم:
- امکان بررسی و جستجوی راحت و سریع اطلاعات
- دسترسی پیداکردن همزمان چند کاربر به پایگاهدادهها
- امکان و توانایی پیداکردن موضوع موردنظر در بین میلیونها داده دیگر
- امکان ذخیرهکردن میزان زیادی از اطلاعات و دادهها
- توانایی انتقالدادن اطلاعات به دیگر اپلیکیشنها
- امکان اضافهکردن اطلاعات دیگر و حذف و ویرایش آنها
کلام آخر
با پیشرفتهایی که در زمینه تکنولوژی صورتگرفته کاربردهای ویژه و خاصی برای سیستمهای دیتابیس به وجود آمده است. میتوان با تهیه نرمافزارهای ابری کارهای مالی هر کسبوکار را در هر مکان و زمانی در یک امنیت کامل انجام داد.
0 دیدگاه