10 اشتباه متداول در بازاریابی دستگاه کارت‌خوان
01
نوامبر

۱۰ اشتباه متداول در بازاریابی دستگاه کارت‌خوان

اشتباهات متداول در بازاریابی دستگاه کارت‌خوان

استفاده از دستگاه‌های کارت‌خوان در انجام فعالیت‌ها و کسب‌وکار باعث اعتبار بخشیدن و رونق کارها می‌شود. البته اگر فرد صاحب کارت‌خوان از خدمات پس از فروش دستگاه پوز خود مطمئن باشید. بعضی از افراد اقدام به فروش دستگاه کارت‌خوان می‌کنند و از راه فروش این دستگاه‌ها سود زیادی نصیب خود می‌کنند و برخی از این افراد در فروش و بازاریابی دستگاه کارت‌خوان اشتباهاتی را مرتکب می‌شوند که باعث کسادی و شکست در کسب‌وکار می‌شود. در این مقاله برای شما بیان می‌کنیم که عبارت‌اند از:

آشنا نبودن با بازار هدف

قبل از اینکه فرد بخواهد اقدام به بازاریابی برای این دستگاه انجام دهد، باید بازار هدف را بررسی کرده و خوب تحقیق کند. زیرا اگر درست با این بازار آشنا نباشد، ممکن است هزینه یا وقت و انرژی خود را هدر بدهد. این یک اشتباهی است که اکثر بازاریاب‌ها انجام می‌دهند و کار را سریع شروع می‌کنند. این اولین اشتباهی است که باید از آن دوری کنید تا در بین بازاریابان دیگر سرآمد شوید.

جزئیات کارت‌خوان را ارائه نمی‌دهند.

یکی از موضوعاتی که در بازاریابی دستگاه کارت‌خوان مهم است، بیان جزئیات و خدمات و امکانات دستگاه است. با رقابتی که امروزه بین شرکت‌های مختلفی که دستگاه کارت‌خوان عرضه می‌کنند، بازاریاب باید بتواند به روشی مدیران فروشگاه‌ها را قانع کند که کارت‌خوان‌های او نسبت به بقیه ارائه‌دهنده‌ها بهتر است.

دسترس نبودن بازاریاب

یکی دیگر از اشتباهاتی که یک بازاریاب کارت‌خوان انجام می‌دهد، این است که به‌صورت همیشگی در دسترس نیستند؛ زیرا مشتریان دستگاه می‌خواهند، هر زمانی که اراده برای خرید کردند یا سوالی در مورد دستگاه داشتند، بدون وقت جواب بگیرند. اگر بازاریاب در دسترس نباشد تا پاسخگوی مشتری باشد، فروش را هم از دست می‌دهد. منظور از دسترسی حضور داشتن فرد نیست؛ بلکه به‌صورت آنلاین یا تلفنی باید پاسخگوی مشتری باشد.

بازاریابی دستگاه کارت‌خوان

پیگیری نکردن درست

اگر فرد بازاریاب به‌صورت تکرار و مداوم به سراغ فروشگاه‌های عرضه کارت‌خوان مراجعه کند که قبلا به آن‌ها دستگاه ارائه کرده است، موجب آزار و مزاحمت می‌شود. برعکس اگر فراموش کند و پیگیری نکند هم شانس فروش را از دست می‌دهد. پس با برنامه‌ریزی مراجعه کرده و به افرادی که هنوز اقدام به خرید نکرده‌اند، مشاوره دهید و علت را جویا شوید.

بی‌توجهی به امانت‌داری

یکی دیگر از خطاهایی که بازاریابان در ایران انجام می‌دهند، این است که از درز اطلاعات مشتریان خود جلوگیری نمی‌کنند. اگر این امانت‌داری صورت بگیرد، به نفع بازاریاب بوده و باعث اعتماد مدیران فروشگاه‌ها هم می‌شود. زیرا اگر اطلاعات کسب‌وکار را در اختیار بازاریابان کسب‌وکار دیگر قرار دهید، از گردونه بازاریابی خارج شده و بی اعتماد می‌شوند.

نبود یک استراتژی هوشمند در بازاریابی

باید در هر دوره زمانی استراتژی خاصی را برای فروش به کار ببرید؛ زیرا نداشتن استراتژی با شکست مواجه می‌شود. پس استراتژی می‌تواند با برنامه‌ریزی و هدف سرزدن به اصناف باشد و حتی می‌توان حرفه‌ای‌تر و بزرگ‌تر نیز نگاه کرد و هر هفته این استراتژی خود را بررسی کرده و ایراد آن را رفع کنید تا به‌مرور بهترین استراتژی فروش را برای فروش کارت‌خوان پیدا کنید پس با افرادی باتجربه مشورت کنید.

از شبکه‌های اجتماعی غافل نشوید

اگر طرحی برای روش بازاریابی دستگاه کارت‌خوان دارید و از شبکه‌های اجتماعی که دارای پتانسیل بالایی است، استفاده نکنید، شکست خواهید خورد. این هم یکی از مشکلاتی است که بازاریابان کارت‌خوان دچار آن می‌شوند به این ظرفیت بالای شبکه اجتماعی توجهی نمی‌کنند. پس اگر قصد پیشرفت در این کار را دارید باید از این راهکار هم استفاده کنید.

مطالعه نداشتن

هرروزه روش‌های بازاریابی به‌روز شده و مدرن‌تر انجام می‌شود و شاید نتوان اطلاعات تخصصی در مورد دستگاه کارت‌خوان را در سایت‌ها و کتاب‌ها پیدا کرد. اما اطلاعات کلی که در مورد بازاریابی وجود دارد، می‌تواند در این روند به شما کمک کند. پس باید هر روز مقاله‌های جدیدی که در مورد این کسب‌وکار است را مطالعه کرده تا بتوانید یک‌قدم از رقبای خود جلوتر باشید.

تحلیل نکردن رقیب

یکی دیگر از اشتباهات رایج این است که بازاریابان هیچ اطلاعاتی در مورد افرادی که با آن‌ها در حال رقابت هستند ندارند. تحلیل و بررسی رقبایی که در این کسب‌وکار هستند، موجب می‌شود به خودتان کمک بزرگی کنید؛ زیرا با این تحلیل می‌توان نوع استراتژی و اندازه فروش، بزرگ بودن کار را فهمید.

یادداشت نکردن تجربه‌های گذشته

شاید کسی باور نکند؛ ولی یادداشت‌کردن شکست‌ها و پیروزی‌ها حتی کوچک‌ترین تجربه‌ای که با مشتریان داشته‌اید باعث معجزه می‌شود. روش بازاریابی کارت‌خوان سیال است و هرکسی باید روش مخصوص به خود را بسازد. با نوشتن تجربه‌ها و بررسی آن موجب رسیدن به یک راهکار حرفه‌ای می‌شوید.